De curând am descoperit în piață o florăreasă (producător local), care face niște buchete minunate, demne de o florărie respectabilă de cartier. Doamna nu are studii în domeniu, nu-ți imagina niste buchete ultra elaborate, frumusețea lor stând tocmai în simplitate, în combinațiile de culori și în modul lor de aranjare. E lucru rar în piață, unde nimeni nu se preocupă de compozițiile florale.
Câteodată îmi ofer mie câte un buchet, dar s-a întâmplat de curând să mergem în vizită la prieteni mai des, așa că am vizitat-o de trei ori în decurs de vreo doua săptămâni și de fiecare data buchetele ei mi-au bucurat simțurile și oamenii dragi. La fiecare întâlnire, îmi spunea ce flori conține buchetul, cum să le păstrez în vază și cam cât țin după ce sunt tăiate.
Ultima dată, spre marea mea surpriză, pe lângă flori, am primit și un mic cadou…am cumpărat două buchete și, după ce am plătit, doamna mi-a oferit un buchețel mai mic, pentru sufletul meu.
În general tot ce primim în plus sau «gratis» la cumpărături ne bucură, și sunt multiple studii de marketing și de fidelizare a clienților concentrate în jurul acestor strategii de retenție. Din perspectiva clientului însă, ele contează realmente doar când programul de beneficii merita, când cadoul primit îi poate fi realmente util clientului sau când aduce plus valoare pentru client.
În cazul de față, nu m-ar fi incantat la fel daca mi-ar fi dat semințe de flori, pentru că nu aș fi avut ce să fac cu ele, dar acel mic buchet îmi bucură și acum casa.
Pentru a întări încrederea clienților în companie și a-i fideliza, vezi ce îi interesează exact și oferă-le un plus exact în direcția aceea. Aceasta se aplica indiferent de domeniul de activitate, fie că ești producător local, freelancer, companie mica sau mare. In online, cu soluțiile digitale actuale, poți ști cu o mare precizie care este interesul clienților. In offline, poți oferi mostre, de o ședință gratuită prin care să poată testa și alte servicii pe care le ai, sau poate chiar de expertiza ta, pe care nu o găsește în altă parte.
Câteodată e foarte simplu să afli ce îi interesează, îți spun ei direct, trebuie doar să îi asculți atent, alteori însă trebuie să-ți pui la treabă spiritul de detectiv, prin întrebări bine țintite sau sondaje de satisfacție.
Dovedind interes pentru clienți te apropii de ei, le câștigi încrederea în companie și îi determini să revină ori de câte ori vor avea nevoie !