Serviciul clienți este cea mai importantă parte a experienței client. Degeaba o companie investește masiv în soluțiile digitale sau în design, daca ajunși în contact cu reprezentanții companiei, clienții rămân cu un gust amar sau mai rău, cu o problema nerezolvată.
Despre serviciul clienți și experiența clienților am mai scris aici.
Ce presupune o formare în relaționarea cu clienții ?
Serviciul clienți (și includ aici reprezentanții de vânzări, agenții de support, personalul auxiliar) reprezintă oportunitatea companiei tale de a te conecta cu clienții, de a le rezolva problemele și de a le dovedi că-ți pasă de ei.
Formarea angajaților în relaționarea cu clienții este esențială dacă vrei să reții clienții pe termen lung, să reduci turnoverul angajaților și să asiguri o dezvoltare sustenabila companiei.
Necesară oricărui angajat a cărui activitate presupune comunicare cu clienții, această formare include exerciții pentru comunicarea interpersonală, gestionarea conflictelor și a situațiilor dificile cu clienții și multe altele.
E bine să fie făcută minim o dată pe an sau punctual în anumite ocazii când situația o impune – fie că vorbim de situații de criză (când trebuie să iți instruiești echipa cum să răspundă în situația respectivă pentru a minimiza riscurile) fie la lansarea unui produs sau a unei campanii de marketing pentru consolidarea imaginii companiei.
Doar formarea este necesară pentru fidelizarea clienților ?
Bineînțeles că nu doar formarea oamenilor este necesară ci și asigurarea mecanismelor în interiorul companiei astfel încât echipele de Customer Service și/sau Customer Care să poată accesa resursele și să ofere o soluție clienților la nevoie. Dar formarea lor reprezintă un prim pas, foarte util lor dar mai ales companiei.
Alături de traininguri pe produse și vânzări, formarea pe relaționare cu clienții este obligatorie, deoarece angajații se vor familiariza cu atitudinea necesară și dorită pentru imaginea companiei. Pentru unii angajați, aceasta formare poate fi exact picătura care face trecerea de la un serviciu bun la un serviciu excelent, în timp ce pentru alții poate să fie o formare cu multe momente de AHA.
Ca manager, trebuie să le comunici viziunea ta, să le asiguri formarea să îi verifici, să îi responsabilizezi și să îi recompensezi pe cei ce oferă un serviciu excelent.
Experiență clienților nu este doar despre clienți!
Deși principiile experienței clienților au în centru clientul și așteptările sale, marele Graal este de fapt îndeplinirea obiectivelor comerciale și de business ale companiei, cu grijă pentru clienți. Ascultarea activă este baza unui serviciu de excepție, iar ascultându-ți clienții le vei putea cunoaște nevoile și vei reuși să-ți adaptezi produsele și serviciile pentru a-ți crește vânzările.
Și este déjà dovedit că atunci când angajații oferă un serviciu excepțional, clienții vor rămâne mult timp alături de tine.
Ce indicatori să urmărești pentru a vedea beneficiile formării angajaților ?
Ca manager, cu siguranță ai nevoie să știi și daca investiția ta formare are rezultate și care sunt acestea. Poți analiza la interval de 6 luni -1 an scorul de satisfacție client, rata rezolvării solicitărilor la primul contact, creșterea numărului de promoteri, numărul de upgradeuri la produse sau servicii, rata de rezilieri etc, corelate cu cifra de afaceri și profitul companiei.
Serviciul este cel ce determină fidelizarea clienților. Dar în paralel cu grija pentru clienți, ai grijă și de angajații tăi, deoarece experiența angajaților cântărește greu în experiența clienților.
Mecanismul e foarte simplu.
Formându-ți și responsabilizandu-ți oamenii, aceștia oferă un serviciu excepțional. Clienții se simt respectați, se simt importanți, se simt înțeleși, se simt BINE. Și revin de fiecare dată, nu pentru că nu ar găsi acel produs sau serviciu în altă parte, ci pentru că la tine s-au simțit extraordinar. Ei vor comunica și altor prieteni, ceea ce pentru companie înseamnă noi clienți, venituri aduse fără costuri de marketing.
De asemenea, fiind déjà mulțumiți de serviciile tale și având déjà încredere în oamenii tăi și în capacitatea acestora de a oferi soluții, vei putea mult mai ușor să le propui produse sau servicii suplimentare de care să beneficieze.
Iar dacă în timp vei fi nevoit să crești tarifele servicilor din diverse cauze, sensibilitatea clienților fideli e mai mică la variațiile de preț, atașamentul fiind ridicat față de companie și serviciul cu care i-ai obișnuit.
Și acest lucru este valabil și dovedit în toate domeniile de activitate – retail, Horeca, educație, imobiliare, beauty etc
Așadar, formarea oamenilor din serviciul client este esențială pentru imaginea și dezvoltarea companiei. Este un prim pas foarte important care îți ajută oamenii să înțeleagă mai bine clienții și așteptările acestora, să aibă feedbackuri pozitive si să-și păstreze starea de bine la locul de muncă în urma aprecierilor acestora.
Pingback: Ce ar determina un client sa nu se mai intoarca la tine ? - GRIFIN - Consultanta si training in Servicii Clienti
Pingback: Servir, c`est sourire - GRIFIN - Consultanta si training in Servicii Clienti
Pingback: 5 caracteristici ale unui training de produs eficient - GRIFIN - Consultanta si training in Servicii Clienti